Finanstips

Intressanta länkar för Bitcoin-läsning

Här har vi samlat en hel hög med intressant läsning för dig som vill läsa mer om eller handla med Bitcoins.

Handel med Bitcoins och Bitcoin-mining

 • Bitcoin.org – Skaffa en Bitcoin-plånbok så du kan lagra dina Bitcoins någonstans. Man kan också lagra Bitcoins i en online-plånbok, men det är inte att rekommendera eftersom man själv då inte har kontroll över säkerheten.
 • VirWoX – Står för Virtual World Exchange Gmbh och är en de största handelsplatserna för handel med virtuella mynt online. Här kan man köpa Bitcoins med kontokort, Paypal, Skrill/Moneybookers eller Neteller.
 • Bitcoin-värde i graf – Graf över Bitcoins värde-utveckling över tiden
 • CEX.io – Handelsplats för datorkraft (GH/s) för Bitcoin-utgrävning. Köp och sälj GHS och använd din investerade datorkraft till att hitta nya Bitcoins, utan att behöva köpa hårdvara själv. Sälj av när du tröttnat eller tror att Bitcoin nått sin topp.
 • Bitcoinx – Beräkningsverktyg för Bitcoin-mining – Räkna ut ungefärligt hur snabbt man når break-even vid investering i ASIC-hårdvara för utgrävning av Bitcoins.
 • vnbitcoin – Annat beräkningsverktyg för Bitcoin-mining – Uppskatta möjligheterna till förtjänst vid investering i ASIC-hårdvara. Detta verktyg tar också viss hänsyn till ökad svårighetsgrad för utgrävning av Bitcoins vilket gör att intjänande-takten minskar över tiden.
 • eToro – Satsa pengar i Bitcoins enkelt via eToro. Erbjuder insättningsbonus på första insättningen och andra fördelar.
 • Plus 500 – Handla binära optioner baserat på Bitcoins uppgång eller nedgång. Snabb och enkel plattform. Accepterar Paypal, Skrill och de flesta kontokorten.

  ASICs

 • ButterflyLabs – Säljer ASICs för mining av Bitcoins. Deras snabbaste på väg ut på marknaden i början av 2014 är deras Monarch med beräkningskapacitet på 600GH/s. Första leverans förväntas i januari eller februari.
 • KNCminer – Ett svenskt företag som tillverkar ASICs som haft mycket stora framgångar hittills. Har levererat flertalet snabba ASICs. Kända för att ha lovat mindre än man faktiskt levererat (i beräkningskraft) för sina ASICs. Deras senaste Neptune med 3000 GH/s beräkningskraft förväntas komma ut Q1 2014 men säljs för nuvarande endast till tidigare kunder.

  Mobil-appar för Bitcoins

 • BTCM (för iOS) – Håll koll på marknadsvärdet av Bitcoin på de olika handelsplatserna direkt i din mobil eller på din ipad.
 • BTC Miner – App för att hålla koll på dina konton med hittade Bitcoins, om du gräver Bitcoins hos olika Bitcoin-pooler, t.ex. BitMinter eller slush.

  Läs även våra andra guider till Bitcoins

  ›› 9 stegs-Guide till att handla Bitcoins
  ›› Hur fungerar Bitcoins?

  Alternativ för att köpa Bitcoins online

  Köpa Bitcoins med Skrill, Paypal och MoneybookersI den här nyhetsposten förutsätter vi att ni läst vår post som beskriver grunderna kring Bitcoin eller har grundläggande kunskaper kring den virtuella valutan Bitcoin. Här går vi igenom några olika alternativ för att börja handla med Bitcoins online.

  Snabb-guide till Bitcoin-handel

  Vill du snabbt igång och köpa Bitcoins rekommenderar vi dig att läsa vår snabb-guide till att handla Bitcoins.
  ›› Läs vår steg-för-steg guide till att handla Bitcoins, igång inom 10 minuter.

  Vill du hellre fördjupa dig i ämnet kring Bitcoin-handel, så läs vidare nedan.

  Köpa Bitcoins online – Uppgång eller nedgång?

  De flesta vet att Bitcoin har gått upp över 1000% senaste året. Detta kan givetvis snabbt ändras och är inget som säkerställer framtida uppgång. Dock är det relativt många som precis förstått vad Bitcoins är och är intresserade av att börja handla men ännu inte kommit igång. Det banar väg för vidare uppgång då tillgången är fortsatt begränsad.

  Att köpa Bitcoins på marknaden tar tid

  För er som inte orkar sätta er in i eller tror på mining av Bitcoin, så finns självklart möjligheten att spekulera i Bitcoin genom att köpa Bitcoins. Som vi nämnt kan man göra det via handelsplattformar som Mt.Gox eller svenska alternativ. Dock kräver i princip alla plattformar att man skickar in ID och räkningar för att bekräfta sin identitet, då de förutsätter att man köper för belopp som regleras enligt gällande bestämmelser från Finansinspektionen i deras respektive länder.

  För att kunna handla Bitcoins hos Mt.Gox behöver man alltså först skicka in sin dokumentation, vänta på att få den godkänd av Mt.Gox och sedan behöver man också göra insättningar till sin konto-balans för att köpa Bitcoins för via banköverföringar vilket i sin tur också tar några dagar innan den kommit in på ditt Mt.Gox-konto.

  Snabbare alternativ än att handla via Mt.Gox

  Det finns dock diverse alternativ online, där man kan handla med virtuella valutor, bl.a. Bitcoins utan att skicka in ID och andra pappersunderlag (så länge man håller sig under vissa belopp).

  VirWoX – plattformen för handel med virtuell valuta på nätet, ett snabbt alternativ

  En av de mer kända plattformarna för detta är VirWoX (Virtual World Exchange). Där kan man sätta in pengar på sitt konto via t.ex. Paypal eller Moneybookers, och sedan köpa SLL (Second Life-valuta). För Second Life-valutan kan man sedan handla Bitcoins. Allt detta kan man alltså göra på under 10 minuter.

  VirWoX drivs av det österrikiska företaget Virtual World Services GmbH och har drivit sin sajt sedan 2007 och anses av de flesta som en pålitlig handelsplats. De tar givetvis en marginal på varje växling, vilket gör att de tjänar sin del av kakan.

  Ta ut pengar till din Bitcoin-plånbok från VirWox

  När du väl köpt dina Bitcoins på VirWox, så kan du välja att köra en “withdrawal”, alltså göra ett uttag, till din Bitcion-plånbok. Det tar dock ca 48 timmar innan dina Bitcoins syns i din Bitcoin-plånbok eftersom VirWox gör slumpvisa kontroller för att öka säkerheten.
  - Du kommer se ett meddelande från dem i stil med:
  “While most Bitcoin withdrawals are processed instantly, we manually check some of them for security reasons (for example of new accounts). They will be processed within 48 hours. You will receive an email confirmation when the withdrawal has been processed.”

  CoinMama

  CoinMama är ett annat alternativ för dig som vill köpa Bitcoins omgående utan krångel med banktransaktioner och liknande. Hos CoinMama kan man köpa Bitcoins med t.ex. kreditkort eller kontokort (via Google Wallet).
  - Väl värt att kolla in för den som vill investera i Bitcoins snabbt och vill betala med betalkort istället för Paypal eller Moneybookers.

  Rabattkod hos CoinMama

  Med följande rabattkod hos CoinMama så får du 5 EUR (7 USD) rabatt vid köp av Bitcoins: 510XX276

  Handlar du hos någon av dem Bitcoins-plattformar vi gått igenom ovan, så dela gärna med dig av dina egna erfarenheter till oss via kontakt-sidan eller lämna en kommentar på den här posten, så andra ser hur det fungerar.

  Mer läsning om Bitcoins

  ››Steg-för-steg guide till att handla Bitcoins redan idag
  ››Nyhetspost som ger dig genomgång av Bitcoin som valuta

  Allt du behöver veta om Bitcoin

  Bit Coin logoDe flesta har vid det här laget hört talas om Bitcoin. Bitcoin nämns i gammel-media var och varannan dag men få vet så mycket mer. Varför inte läsa denna post där vi kortfattat går igenom grunderna?

  Vad är Bitcoin?

  Bitcoins internationella valuta-beteckning är BTC, på samma sätt som SEK är förkortningen för Svenska kronor eller USD för US Dollar. Bitcoin är en virtuell valuta som identifieras i form av en slags textsträngar på datorer. För att handla med Bitcoin så måste man således installera ett program som håller reda på den virtuella plånboken. Den virtuella plånboken lösenordsskyddas och krypteras vanligtvis vilket gör att endast den med lösenordet har tillgång till dem krypterade Bitcoinsen. Skulle man av någon anledning förlora tillgången till sin virtuella Bitcoin-plånbok så går också Bitcoinsen förlorade. Någon jämförde detta med att bränna sedlar; det går alltså inte att få tillbaka dem.

  Med bakgrund till det ovanstående rekommenderas att man regelbundet tar backup på sin virtuella Bitcoin-plånbok och lagrar den på t.ex. en USB-sticka så man har en säkerhetskopia om någon skulle hända med datorn där den annars ligger lagrad.

  Hur skickar man Bitcoins till varandra?

  Genom att generera mottagar-textsträngar så kan man dela den strängen med sändaren, och på så sätt få pengar från den som skickar.
  Här är ett exempel på en Bitcoin adress-textsträng: 1LAgswSrx85KZ3FRCoaFQRPyERfXRHyB7C

  Hur volatil är Bitcoin-valutan?

  Bitcoin handlas internationellt just nu på en kurs på ca 760 USD per Bitcoin (BTC). Dock är Bitcoin en väldigt volatil valuta, som under dygnet idag har haft ett lägsta handelsvärde på ca 600 USD nu alltså ligger 140 USD över det. För endast 3 dagar sedan (19/11) så var Bitcoin, värdet uppe på närmare 840 USD och har sedan dess också varit ned och vänt på närmare 450 USD.

  Är Bitcoin här för att stanna eller bara en bubbla?

  Bitcoin har funnits i flera år redan, och är definitivt här för att stanna. I vilken skepnad är dock ovisst. Det hänger till stor del på hur olika länder förhåller sig till en helt oreglerad valuta som Bitcoin. På senare tid har det dock funnits positiva utspel i USA, vilket fått folk att tro den kommer bli accepterad snarare än förbjuden.

  Man ska inte glömma att Bitcoin, i början av år 2013 bara var värd ca 40 dollar. Så värdet har mångdubblats sedan dess och risken finns givetvis att oavsett hur accepterad den blir som valuta, så kanske värdet sjunker drastiskt.

  Hur handlar jag Bitcoin?

  För att enklast handla med Bitcoin måste man registera sig på någon av de flertalet olika Bitcoin-handelsplatserna. Den som fått mest uppmärksamhet internationellt är mtgox, men det finns även en mindre Bitcoin-handelssajt i Sverige som heter BTCX.

  Innan du kan börja handla på en Bitcoin-handelsplats så måste företaget bakom veta vem du är, via en s.k. KYC (know-your-client) process. Där man bland annat får scanna sitt (giltiga) ID-kort och även en s.k. utility bill (dvs, en faktura där ditt namn och adress framgår) som inte får vara äldre än 3 månader. På detta sätt påvisar du din bostadsadress och din identitet.

  Kan man ‘mina’ Bitcoins själv?

  En del har hört att man kan ‘mina’ (“gräva” eller “utvinna”) Bitcoins själv.
  - Det är möjligt att installera datorprogram på sin dator för att göra beräkningar och på så sätt “hitta” nya Bitcoins. Enligt en speciellt framtagen algoritm så introduceras alltså nya Bitcoins till valutan genom att privatpersoner och företag med kraftfulla datorer gör matematiska beräkningar och på så sätt “träffar rätt” och därmed hittar Bitcoins. Till det hela hör också att det blir allt svårare att hitta Bitcoins, ju fler som redan hittats. Det hela valideras av det sammankopplade p2p-nätverket som Bitcoin bygger på. Bitcoins är dock mycket svåra att hitta, och hittas för närvarande i block om 25 bitcoins.

  Pga att det krävs sådana väldigt kraftfulla datorer för att överhuvudtaget ha en chans att hitta nya Bitcoins så har grupper formats som letar nya Bitcoins tillsammans. Vem som helst kan gå med, och baserat på hur mycket datorkraft/”sökningar” man själv bidragit med om någon annan i gruppen hittar en Bitcoin, så fördelas Bitcoin-värdet av det som hittas bland dem som deltagit.

  Hur snabb dator behöver jag för att mina Bitcoins?

  I dagsläget har svårighetsgraden för att hitta nya Bitcoins blivit så hög, så man måste ha specialbyggda s.k. ASICs (Application Specific Integrated Circuit) för att ha någon chans att hitta nya Bitcoins.
  - Snabbheten hos en dator som används för att hitta Bitcoins, mäts i H/s (eller MH/s och TH/s). Generellt sett så måste man ha en väldigt kraftfull dator.

  Använd det här Bitcoin mining beräknings-verktyget för att räkna ut hur kraftig dator du måste ha för att överhuvudtaget ha en chans att tjäna pengar på att mina Bitcoins. Där kan du även lägga in kostnaden på dator och ström för att få fram om det lönar sig att investera i en ASIC eller inte.

  Vad är en ASIC

  ASIC står alltså för Application Specific Integrated Circuit. Vilket innebär att det i det här sammanhanget är datorer som specifikt är byggda på hårdvara som är optimerad för att öka beräkningskraften av nya Bitcoins så mycket som möjligt.

  ASIC-datorerna är speciellt byggda enbart för den här användningen och kan alltså inte göra mycket annat. Ett av de främsta företagen som säljer ASICs är det svenska Stockholms-baserade företaget KNCMiner.

  Alternativ 2 – Köpa beräkningskraft online för BTC-mining

  Om man nu inte har kunskapen eller vill komma igång snabbt med mining av Bitcoins för framtida spekulation (ett ännu högre Bitcoin-värde) så kan man köpa beräkningskraften online. Då behöver man inte oroa sig varken för att få tag i ASIC-hårdvara, elkostnad eller värmeutveckling. Man kan enkelt köpa beräkningskraft (GHS – Giga Hash/s) från säljare på CEX-marknaden, som har “överkapacitet” eller säljer i spekulation (de som vill ha pengar kortsiktigt).

  Framtiden visar…

  Som det är nu är det mest spekulationer var Bitcoin kommer att ta vägen. Oavsett vad, se till att inte investera/köpa Bitcoins för pengar du inte har råd att förlora. Marknaden är spännande men mycket instabil. Lycka till och hoppas att du lärt dig något från den här korta introduktionen.

  “Visa din uppskattnings-kutym” kring Bitcoins

  Har den här guiden hjälpt dig något så får du gärna skicka en liten gåva till vår Bitcoin-adress: 1LAgswSrx85KZ3FRCoaFQRPyERfXRHyB7C
  Tack på förhand!

  Vidare läsning…

  ›› Missa inte att läsa vår post om hur man kan köpa Bitcoins online, utan papperskrångel.

  Missa inte heller intervjun med Max Keiser hos nyhetskanalen RT nedan, med mycket intressanta analyser kring framtiden.

  Bitcoin quote: “There are 3 eras of currency: Commodity based, politically based, and now, math based.”
  Chris Dixon, Technology Investor

  Läs också:
  ››Enkel guide för att handla Bitcoins idag

  Med valutakurser i fokus

  Dan har köpt upp en ny sida om valutakurser som snabbt blivit populär. Anledningen till att den blivit så populär är att han gjort om den på ett grafiskt tilltalande sätt, samtidigt som sidan nu har tydligare fokus på olika aktuella valutakurser.

  Ovanliga valutakurser

  Det unika med sidan är att den även har väldigt ovanliga valutakurser, såsom Sri Lanka Rupee, Chilianska peso, Read more

 • Finanstips