Finanstips

Låna pengar

Att låna pengar är ofta ett svårt beslut. Därför gäller det att vara påläst kring vilken långivare är den bästa för just ditt behov. Det finns en uppsjö av olika låneföretag där man kan låna pengar på nätet. Det som ofta skiljer snabblån från “vanliga lån” är ofta räntan på lånet.

Låntagaren är du som vill låna pengar. Långivaren är den som lånar ut pengar. En långivare kan vara en bank, kommersiellt företag (efter godkännande av finansinspektionen), eller annat finansiellt institut av något slag, t.ex. kreditkortsföretag, snabblåneföretag eller kanske så kallad peer to peer utlåning.

Låna pengar från företag som gör kreditupplysning eller inte?

De banker eller företag som gör kreditkontroll för att försäkra sig om att låntagaren har ekonomi nog att betala tillbaka sina skulder tar generellt en lägre risk och räknar med att en större andel personer som återbetalar lånet. Snabblån och smslån är ofta lån som ges snabbt, inom några minuter från att ansökan eller ditt sms inkommit. Dessa långivare tar en högre risk eftersom de ofta inte gör någon kreditupplysning. Vid sådana smslån räknar snabblånegivaren ofta med en högre andel låntagare som inte betalar tillbaka i den takt som avtalats. Som låntagare bör man noggrant överväga vilket lån som passar en bäst, eftersom man givetvis ska ha för avsikt att betala tillbaka pengarna oavsett om det är banklån, snabblån eller sms-lån.

Göra kreditupplysning på sig själv?

Är du osäker hur din finansiella situation ser ut på papper? Då går att beställa en kreditupplysning på sig själv mot en viss kostnad, vilket kan ge en indikation på om du har alternativet att vända dig till ett företag som gör kreditupplysning och huruvida banken eller låneföretaget kommer godkänna eller avslå din ansökan.

Blancolån, privatlån, snabblån och smslån

Här nedan finns en lista på olika banker och företag som erbjuder privatlån; vad man också kallar blancolån, d.v.s. lån som är avsedda för konsumtion utan säkerhet. Dessa kallas också ibland i folkmun för snabblån även om det inte nödvändigtvis betyder att pengarna betalas ut snabbt. Ofta kan man ansöka om lånet via nätet eller från telefonen (s.k. smslån). Flera av dessa tillämpar ej kreditupplysning vilket ofta kompenseras med högre räntor. Hur snabbt pengarna betalas ut beror på ansökningstid och handläggningstid. För detaljer om detta bör du läsa villkoren hos privatlånegivaren.

 • Capcito Företagslån – 100% fokuserade på att hjälpa svenska småföretagares behov av investeringskapital.
 • Lendo – Förmedlar privatlån mellan 5 000 – 350 000 kr. Ägs av Schibstedkoncernen.
 • Bank Norwegian Privatlån – Lån mellan 5.000 – 500.000 kr till vad du vill!
 • SevenDay Privatlån – Erbjuder lån på mellan 10 000 kr – 300 000 kr.

  Kreditkort

  Behöver man en tillfällig kredit så kan man använda sig av kreditkort. Dessa brukar ha en kreditgräns baserad på inkomstuppgifter och liknande. Man väljer då oftast från månad till månad hur mycket av det belånade beloppet man betalar av. Det kvarvarande obetalda beloppet betalar man då ränta på till kreditkortsutgivaren. Vissa kreditkort tar också ut en ränta från dag ett, så det är viktigt att läsa villkoren.
  - Skillnaden mellan ett kontokort och kreditkort är alltså att man vid nyttjande av kreditkort handlar på kredit. När man använder ett kontokort dras pengarna direkt från bank-kontot, så man måste ha pengarna tillgängliga på kontot. Använder man kreditkort skickas ofta en faktura på föregående månads belopp. Båda typerna sammanfattas ofta som betalkort.

 • Bank Norwegian Kreditkort – Upp till 100.000 kr kredit.
 • re:membercard – Erbjuder flera olika betalkort, t.ex. re:member flex och re:member more.

  Andra typer av lån

  Nedanstående banker och låneföretag klassar vi varken som traditionella utlånare eller sådana som ger snabblån. Här återfinns också de företag som erbjuder s.k. peer-to-peer lån, dvs lån mellan privatpersoner (även kallat person-till-person lån på svenska).

 • Klicklån – Låna upp till 40 000 kr utan krångel.
 • Thorn – Låna upp till 50 000 kr.

  Jämförelse-sajter för lån

  Ska du göra ett stort eller litet inköp, t.ex. vid köp av hus, båt eller kanske bil så kan det vara värt att lägga lite extra tid på att hitta rätt långivare.

 • Arcadia Finans – Jämför lån från 10 000 till 400 000 utan säkerhet.
 • Compricer – Jämför tjänster från över 350 företag.
 • Consector – Hjälper dig med låneförmedling av bolån, privatlån eller kreditkort.
 • Webfinance – Vidarebefordrar din ansökan till upp till fem finansiella partners som passar dina önskemål.

  Traditionella banklån och företag som ev. gör kreditupplysning

  Nedanstående banker och långivare tillämpar framför allt vad vi anser som mer sunda lån, som föregås av kreditupplysning. Denna typ av lån kräver ibland också att det finns en finansiell säkerhet hos låntagaren i form av t.ex. ett hus, bil, båt eller kanske motorcykel. Tanken är då att om kunden kommer på obestånd finns något av värde som banken kan beslagta och sälja för att få tillbaka de lånade pengarna. Generellt sett kan man säga att ju lägre säkerhet desto högre risk för banken eller utlånaren, och därmed oftast högre ränta för dig som vill låna pengar. Betalningsanmärkningar accepteras normalt ej.

 • Handelsbanken
 • Nordea
 • SEB
 • Skandiabanken
 • Swedbank
 • Ålandsbanken

  Spara pengar

  Har du pengar över varje månad och inte alls behöver låna? Då borde du överväga att sätta upp någon form av sparande om du inte redan har det. Och även om du har det så skadar det inte att sprida riskerna. Lägst är normalt sett ett sparkonto med statlig insättningsgaranti. Här nedan listar vi några olika möjligheter till sparande.
  - Välj själv vilken som är bäst efter din riskbenägenhet och huruvida du kan komma behöva pengarna snart. Detta inverkar på bindningstiden. Riskbenägenheten påverkar den spar-ränta du får. Vid ett sparande kan man likna det vid att det är du som är långivaren (eftersom du lånar in pengar till banken/företaget).

 • 4Spar

  OBS! Felaktigheter kan förekomma på denna sida eftersom t.ex. företag kan ha ändrat sina villkor. Vi uppmanar därför alla besökare att läsa igenom de aktuella villkoren, så som ränta och liknande som t.ex. vid lån, vad varje enskild långivare erbjuder dig som vill låna pengar. Räntan kan förändras från tid till annan och därför har vi valt att inte publicera några specifika räntesatser här på FinansTips.se.

 • Finanstips