Finanstips

Läsvärt

Det finns gott om olika tidningar som skriver om finans, börsen och ekonomin generellt. Men ibland så är det svårt att veta vad som är seriös finansmedia och vilka som är mindre seriösa. Finanstips värderar opartiska journalister, som vågar undersöka saker som inte alla andra gör. Sidor som faktiskt faktagranskar noggrant innan de bara skriver en massa mindre nogräknade meningar. Därför har vi på Finanstips samlat marknadens bästa finanstidningarna och sajterna, både svenska, skandinaviska och engelskspråkiga. Håll till godo med lite intressant finansmedia som är läsvärd:

 • https://www.americanbanker.com – Ifall banking är din sektor, så är detta tidningen för dig! American Banker är i alla fall en viktig nyhetskälla för äldre tjänstemän inom banksektorn samt de som arbetar med finansiella tjänster.
 • https://www.bloomberg.com/europe – En av våra favoriter är onekligen Bloomberg, som sätter hög nivå på allt de skapar.
 • https://borsen.dk - Enligt vår uppfattning så är Dagbladet Børsen mer seriös än Dagens Industri (DI).
 • https://www.dn.no – Norges förmodligen bästa tidning om näringslivet och finansmarknaden.
 • https://driva-eget.se – Båda entreprenörer och finansfolk gillar läsa Driva Eget, som på ett positivt sätt tar upp finansiella nyheter så fort de kommer ut.
 • https://www.economist.com – En internationellt erkänd finans- och affärstidning som kommer ut en gång i veckan. Economist kostar drygt 200 kr för 12 nummer.
 • https://www.entrepreneur.com/topic/finance – Flitigt uppdaterad engelsk tidning för företagare. Entrepreneur har gott om artiklar för de som är intresserade av finans och börsen.
 • https://www.entreprenor.seTidningen Entreprenör riktar sig mot alla som vill bygga upp ett företag, eller intresserar sig för den branschen. Har funnits sedan 2001 och ifall du är en företagare eller finansiellt intresserad så borde du läsa denna.
 • https://the-european.eu/finance – Med fokus på finans I Europa så har vi tidningen The European.
 • https://www.finansliv.se – Relativt smal tidning som bevakar bank- och finansbranschens utveckling, trender och lagar. Finansliv har inte så många artiklar, men de som finns är ofta spännande.
 • https://www.forbes.com/fintech/#7419381713f1 – Välkänd amerikansk tidning som tar upp allt från fintech till banking, investeringar och  innovation.
 • https://www.ft.com – Efter att ha prenumererat på Financial Times i drygt 3 år så känns det som att tidningen är på väg att tappa. Visst, det finns alltid ett fåtal sensationellt bra artiklar med extremt intressanta personer, men formen för tidningen är inte optimal och det kommer ut för få intressanta finansnyheter som man verkligen klickar på. Förhoppningsvis så skärper de sig och blir bättre.
 • https://www.gfmag.com – För alla som är sugna på att få världsomfattande nyheter från finansvärlden, så kan Global Finance Magazine vara läsvärd.
 • https://hbr.org – Flera på redaktionen är stora anhängare av Harvard Business Review. Tidningen jobbar hårt på att skapa smarta, kreativa och lärorika artiklar om finans, företagande, ledarskap, kommunikation, innovation, teknologi och marknadsföring.
 • https://www.newyorker.com/business – Affärssektionen på New Yorker är värd att följa för alla som vill hänga med vad som händer i USA’s mest intressanta metropol.
 • http://passionforbusiness.se – Ett affärsmagasin för kvinnor som är läsvärt. Passion for Business kostar 149 kr för 2 nummer per år. Kommer nog behöva göra fler nummer och ha ett större team av journalister för att lyckas på sikt.
 • http://proletaren.se – En mer vänstervriden tidning som skriver om aktuella nyheter, Trump’s handelskrig och även gott om svenska godbitar,
 • https://www.realtid.se – Finansiella och juridiska nyheter, samt en god dos av skvaller och rykten. Realtid drivs utav Jonas Wiwen-Nilsson, som fortfarande har en utestående skuld till en av skribenterna på Finanstips efter en av gångerna som den oberoende tidningen höll på att gå i konkurs. I slutet av 2016 så köpte Mats Qviberg och investmentbolaget Custos AB in sig i Realtid med 25% ägande för 1 krona, enligt Resume. Anledningen att Custos kunde köpa in sig så billigt är för att Realtid gör en förlust enligt Alla Bolag i princip varje år, -7.9 miljoner SEK 2017. Så länge som Jonas Wiwen-Nilsson sitter kvar som VD för tidningen, så tror Finanstips att det kommer fortsätta utför. Ifall Custos lyckas köpta upp mer aktier för en spottstyver, så finns potential att integrera tidningen med Metro och få till något riktigt bra. Synd bara att den skuldbesatta Jonas, som är skyldiga en av oss rejäla summor , inte kan inse att Realtid aldrig blir mycket mer än en finansiell skvallerblaska med honom i ledningen.
 • https://www.svd.se/om/bank–finans – Sektionen om bank och finans på Svenska Dagbladet (SvD) är värd att läsa med jämna mellanrum, även om man gärna sett ännu fler finansrelaterade artiklar komma upp allt oftare.
 • https://www.va.se – Djupgående reportage med finanshajar, entreprenörer och folk som jobbar med eller på börsen. Upptäck Veckans Affärer (VA), du med.
 • https://www.wsj.com/europe – På Wall Street Journal så kan du förvänta dig ingående “scoops”, seriös faktagranskning och unika, seriösa artiklar. De är aktiva för att förbättra den digitala kommunikationen och har som mål att ge gått om professionella, finansiella nyheter och live reportage.

Har du tips på något annat som är läsvärt? Kontakta oss gärna i så fall.

Finanstips