Finanstips

Skaffa en Bitcoin-plånbok

Bitcoins myntHär är en enkel guide för dig som vill handla eller börja gräva Bitcoins. Det absolut första man behöver göra är att skaffa sig en s.k. Bitcoin wallet eller Bitcoin plånbok på svenska.

Skydda din Bitcoin-plånbok

En Bitcoin-plånbok är egentligen ett program som man laddar ner till sin dator som håller reda på de Bitcoins man har i sin ägo. Förlorar man Bitcoin-programmet så förlorar man också sina Bitcoins. Därför är det viktigt att skydda den med lösenord samt också ta regelbundna backuper på plånboken. Glömmer man lösenordet eller om datorn krashar och man inte tagit någon backup, så finns det inget sätt att få tillbaka sina Bitcoins. De är förlorade för alltid och man kan likna det vid att man bränt upp pengarna.

Steg-för-steg guide till att skaffa en Bitcoin-plånbok

1. Ladda hem en programvara för din Bitcoin-plånbok från Bitcoin.org.
2. I det här exemplet utgår vi från att du väljer programvaran MultiBit som endast håller reda på dina pengar utan att du behöver ladda hem alltför stora datamängder.
- Annars finns också en annan klient som är en av de mer vanliga Bitcoin-plånböckerna för Windows – det är Bitcoin-Qt. Den håller inte bara reda på dina Bitcoins utan hjälper också till att driva Bitcoin-nätverket framåt. Observera att man laddar ner närmare 10 GB med data som utgör grunden i Bitcoin-nätverket med denna klient. Har du inte plats för 10 GB på din dator eller är ansluten med mobil-uppkoppling så bör du använda en annan klient, t.ex. MultiBit.
3. När du laddat hem MultiBit-klienten, så installera den på din dator genom att dubbelklicka på exe-filen som heter något i stil med multibit-0.5.15-windows-setup.exe.

Bitcoin plånboken MultiBit

Skärmdump från Bitcoin-walleten MultiBit 4. Starta Bitcoin-plånboken från ditt Windows-skrivbord/desktop.
5. Börja med att sätta ett lösenord för din Bitcoin-plånbok, genom att välja Arkiv -> Lägg till lösenord.
- OBS! Glömmer du det här lösenordet så finns ingen återvändo, dina Bitcoins är då borta för alltid.
6. Genom att klicka på fliken “Ta emot” så ser du dina Bitcoin-adresser. Som alltså används för att ta emot Bitcoins från andra.
- Det här är ett exempel på hur en Bitcoin-adress ser ut: 1K8Xou5eZSLcptF574U256qRiT4b3Ts52i – Skulle du välja att skicka pengar till den så hamnar det alltså i vår Bitcoin-wallet.
- Man kan tänka sig att de olika Bitcoin-adresserna är olika “bank-konton” fast för Bitcoin och man kan själv skapa fler adresser om man vill hålla reda på varifrån pengarna kommer.
7. Klicka runt i Multibit för att lära känna klienten. Det finns funktioner för att skicka pengar till andra (genom att ange deras Bitcoin-adresser), se transaktionerna till och från din Bitcoin-plånbok.
8. Glöm inte att ta en backup på din plånboks-fil (*.wallet) med jämna mellanrum.

›› Nu när du har en Bitcoin-plånbok upprättad så kan du gå vidare att köpa Bitcoins eller börja gräva efter Bitcoins!
›› När du väl fyllt på din plånbok kan du också börja investera i Bitcoin-utgrävning hos CEX.io.

Finanstips