Finanstips

v29′s finanstips: Handla guld som en hedge mot börskrasch

Guld XAU blir ett bättre och bättre alternativ för att headga mot andra finansiella instrument. När forex marknaden är så volatil som den varit under de senaste månaderna har även priset på aktier påverkats kraftigt. Den enda investeringen som hållit sig stabil är Guldet. Faktum är att den har stigit i pris. Det är ett riktigt finanstips: Juni månad såg den brantaste stigningen sedan januari 2016. Read more

Kina, Mexiko, Indien, EU – Trump sänder världen mot en global lågkonjunktur

Investerare, valutahandlare och investeringsbolag verkar fortfarande underskatta den sanna verkligheten som Trumps handelskrig utsätter den globala ekonomin för. Trots att amerikanska aktier såg årets sämsta månad i maj så ser det ut som att många fortfarande missuppfattar skalan av risken som den globala handelns står inför. Read more

Intressanta länkar för Bitcoin-läsning

Här har vi samlat en hel hög med intressant läsning för dig som vill läsa mer om eller handla med Bitcoins.

Handel med Bitcoins och Bitcoin-mining

 • Bitcoin.org – Skaffa en Bitcoin-plånbok så du kan lagra dina Bitcoins någonstans. Man kan också lagra Bitcoins i en online-plånbok, men det är inte att rekommendera eftersom man själv då inte har kontroll över säkerheten.
 • VirWoX – Står för Virtual World Exchange Gmbh och är en de största handelsplatserna för handel med virtuella mynt online. Här kan man köpa Bitcoins med kontokort, Paypal, Skrill/Moneybookers eller Neteller.
 • Bitcoin-värde i graf – Graf över Bitcoins värde-utveckling över tiden
 • CEX.io – Handelsplats för datorkraft (GH/s) för Bitcoin-utgrävning. Köp och sälj GHS och använd din investerade datorkraft till att hitta nya Bitcoins, utan att behöva köpa hårdvara själv. Sälj av när du tröttnat eller tror att Bitcoin nått sin topp.
 • Bitcoinx – Beräkningsverktyg för Bitcoin-mining – Räkna ut ungefärligt hur snabbt man når break-even vid investering i ASIC-hårdvara för utgrävning av Bitcoins.
 • vnbitcoin – Annat beräkningsverktyg för Bitcoin-mining – Uppskatta möjligheterna till förtjänst vid investering i ASIC-hårdvara. Detta verktyg tar också viss hänsyn till ökad svårighetsgrad för utgrävning av Bitcoins vilket gör att intjänande-takten minskar över tiden.
 • eToro – Satsa pengar i Bitcoins enkelt via eToro. Erbjuder insättningsbonus på första insättningen och andra fördelar.
 • Plus 500 – Handla binära optioner baserat på Bitcoins uppgång eller nedgång. Snabb och enkel plattform. Accepterar Paypal, Skrill och de flesta kontokorten.

  ASICs

 • ButterflyLabs – Säljer ASICs för mining av Bitcoins. Deras snabbaste på väg ut på marknaden i början av 2014 är deras Monarch med beräkningskapacitet på 600GH/s. Första leverans förväntas i januari eller februari.
 • KNCminer – Ett svenskt företag som tillverkar ASICs som haft mycket stora framgångar hittills. Har levererat flertalet snabba ASICs. Kända för att ha lovat mindre än man faktiskt levererat (i beräkningskraft) för sina ASICs. Deras senaste Neptune med 3000 GH/s beräkningskraft förväntas komma ut Q1 2014 men säljs för nuvarande endast till tidigare kunder.

  Mobil-appar för Bitcoins

 • BTCM (för iOS) – Håll koll på marknadsvärdet av Bitcoin på de olika handelsplatserna direkt i din mobil eller på din ipad.
 • BTC Miner – App för att hålla koll på dina konton med hittade Bitcoins, om du gräver Bitcoins hos olika Bitcoin-pooler, t.ex. BitMinter eller slush.

  Läs även våra andra guider till Bitcoins

  ›› 9 stegs-Guide till att handla Bitcoins
  ›› Hur fungerar Bitcoins?

  Allt du behöver veta om Bitcoin

  Bit Coin logoDe flesta har vid det här laget hört talas om Bitcoin. Bitcoin nämns i gammel-media var och varannan dag men få vet så mycket mer. Varför inte läsa denna post där vi kortfattat går igenom grunderna?

  Vad är Bitcoin?

  Bitcoins internationella valuta-beteckning är BTC, på samma sätt som SEK är förkortningen för Svenska kronor eller USD för US Dollar. Bitcoin är en virtuell valuta som identifieras i form av en slags textsträngar på datorer. För att handla med Bitcoin så måste man således installera ett program som håller reda på den virtuella plånboken. Den virtuella plånboken lösenordsskyddas och krypteras vanligtvis vilket gör att endast den med lösenordet har tillgång till dem krypterade Bitcoinsen. Skulle man av någon anledning förlora tillgången till sin virtuella Bitcoin-plånbok så går också Bitcoinsen förlorade. Någon jämförde detta med att bränna sedlar; det går alltså inte att få tillbaka dem.

  Med bakgrund till det ovanstående rekommenderas att man regelbundet tar backup på sin virtuella Bitcoin-plånbok och lagrar den på t.ex. en USB-sticka så man har en säkerhetskopia om någon skulle hända med datorn där den annars ligger lagrad.

  Hur skickar man Bitcoins till varandra?

  Genom att generera mottagar-textsträngar så kan man dela den strängen med sändaren, och på så sätt få pengar från den som skickar.
  Här är ett exempel på en Bitcoin adress-textsträng: 1LAgswSrx85KZ3FRCoaFQRPyERfXRHyB7C

  Hur volatil är Bitcoin-valutan?

  Bitcoin handlas internationellt just nu på en kurs på ca 760 USD per Bitcoin (BTC). Dock är Bitcoin en väldigt volatil valuta, som under dygnet idag har haft ett lägsta handelsvärde på ca 600 USD nu alltså ligger 140 USD över det. För endast 3 dagar sedan (19/11) så var Bitcoin, värdet uppe på närmare 840 USD och har sedan dess också varit ned och vänt på närmare 450 USD.

  Är Bitcoin här för att stanna eller bara en bubbla?

  Bitcoin har funnits i flera år redan, och är definitivt här för att stanna. I vilken skepnad är dock ovisst. Det hänger till stor del på hur olika länder förhåller sig till en helt oreglerad valuta som Bitcoin. På senare tid har det dock funnits positiva utspel i USA, vilket fått folk att tro den kommer bli accepterad snarare än förbjuden.

  Man ska inte glömma att Bitcoin, i början av år 2013 bara var värd ca 40 dollar. Så värdet har mångdubblats sedan dess och risken finns givetvis att oavsett hur accepterad den blir som valuta, så kanske värdet sjunker drastiskt.

  Hur handlar jag Bitcoin?

  För att enklast handla med Bitcoin måste man registera sig på någon av de flertalet olika Bitcoin-handelsplatserna. Den som fått mest uppmärksamhet internationellt är mtgox, men det finns även en mindre Bitcoin-handelssajt i Sverige som heter BTCX.

  Innan du kan börja handla på en Bitcoin-handelsplats så måste företaget bakom veta vem du är, via en s.k. KYC (know-your-client) process. Där man bland annat får scanna sitt (giltiga) ID-kort och även en s.k. utility bill (dvs, en faktura där ditt namn och adress framgår) som inte får vara äldre än 3 månader. På detta sätt påvisar du din bostadsadress och din identitet.

  Kan man ‘mina’ Bitcoins själv?

  En del har hört att man kan ‘mina’ (“gräva” eller “utvinna”) Bitcoins själv.
  - Det är möjligt att installera datorprogram på sin dator för att göra beräkningar och på så sätt “hitta” nya Bitcoins. Enligt en speciellt framtagen algoritm så introduceras alltså nya Bitcoins till valutan genom att privatpersoner och företag med kraftfulla datorer gör matematiska beräkningar och på så sätt “träffar rätt” och därmed hittar Bitcoins. Till det hela hör också att det blir allt svårare att hitta Bitcoins, ju fler som redan hittats. Det hela valideras av det sammankopplade p2p-nätverket som Bitcoin bygger på. Bitcoins är dock mycket svåra att hitta, och hittas för närvarande i block om 25 bitcoins.

  Pga att det krävs sådana väldigt kraftfulla datorer för att överhuvudtaget ha en chans att hitta nya Bitcoins så har grupper formats som letar nya Bitcoins tillsammans. Vem som helst kan gå med, och baserat på hur mycket datorkraft/”sökningar” man själv bidragit med om någon annan i gruppen hittar en Bitcoin, så fördelas Bitcoin-värdet av det som hittas bland dem som deltagit.

  Hur snabb dator behöver jag för att mina Bitcoins?

  I dagsläget har svårighetsgraden för att hitta nya Bitcoins blivit så hög, så man måste ha specialbyggda s.k. ASICs (Application Specific Integrated Circuit) för att ha någon chans att hitta nya Bitcoins.
  - Snabbheten hos en dator som används för att hitta Bitcoins, mäts i H/s (eller MH/s och TH/s). Generellt sett så måste man ha en väldigt kraftfull dator.

  Använd det här Bitcoin mining beräknings-verktyget för att räkna ut hur kraftig dator du måste ha för att överhuvudtaget ha en chans att tjäna pengar på att mina Bitcoins. Där kan du även lägga in kostnaden på dator och ström för att få fram om det lönar sig att investera i en ASIC eller inte.

  Vad är en ASIC

  ASIC står alltså för Application Specific Integrated Circuit. Vilket innebär att det i det här sammanhanget är datorer som specifikt är byggda på hårdvara som är optimerad för att öka beräkningskraften av nya Bitcoins så mycket som möjligt.

  ASIC-datorerna är speciellt byggda enbart för den här användningen och kan alltså inte göra mycket annat. Ett av de främsta företagen som säljer ASICs är det svenska Stockholms-baserade företaget KNCMiner.

  Alternativ 2 – Köpa beräkningskraft online för BTC-mining

  Om man nu inte har kunskapen eller vill komma igång snabbt med mining av Bitcoins för framtida spekulation (ett ännu högre Bitcoin-värde) så kan man köpa beräkningskraften online. Då behöver man inte oroa sig varken för att få tag i ASIC-hårdvara, elkostnad eller värmeutveckling. Man kan enkelt köpa beräkningskraft (GHS – Giga Hash/s) från säljare på CEX-marknaden, som har “överkapacitet” eller säljer i spekulation (de som vill ha pengar kortsiktigt).

  Framtiden visar…

  Som det är nu är det mest spekulationer var Bitcoin kommer att ta vägen. Oavsett vad, se till att inte investera/köpa Bitcoins för pengar du inte har råd att förlora. Marknaden är spännande men mycket instabil. Lycka till och hoppas att du lärt dig något från den här korta introduktionen.

  “Visa din uppskattnings-kutym” kring Bitcoins

  Har den här guiden hjälpt dig något så får du gärna skicka en liten gåva till vår Bitcoin-adress: 1LAgswSrx85KZ3FRCoaFQRPyERfXRHyB7C
  Tack på förhand!

  Vidare läsning…

  ›› Missa inte att läsa vår post om hur man kan köpa Bitcoins online, utan papperskrångel.

  Missa inte heller intervjun med Max Keiser hos nyhetskanalen RT nedan, med mycket intressanta analyser kring framtiden.

  Bitcoin quote: “There are 3 eras of currency: Commodity based, politically based, and now, math based.”
  Chris Dixon, Technology Investor

  Läs också:
  ››Enkel guide för att handla Bitcoins idag

  Kina nu världens största marknad för bilar

  Att den ekonomiska utvecklingen går snabbare i Kina än USA är kanske ingen nyhet. Men dagens siffror visar att Kina drar ifrån rejält och snabbt blivit den överlägset största marknaden när det gäller försäljning av nya bilar.

  Under 2009 ökade Kinas bilförsäljning med 46 % och totalt såldes 13,6 miljoner nya bilar. Read more

 • Finanstips