Finanstips

Allt du behöver veta om Bitcoin

Bit Coin logoDe flesta har vid det här laget hört talas om Bitcoin. Bitcoin nämns i gammel-media var och varannan dag men få vet så mycket mer. Varför inte läsa denna post där vi kortfattat går igenom grunderna?

Vad är Bitcoin?

Bitcoins internationella valuta-beteckning är BTC, på samma sätt som SEK är förkortningen för Svenska kronor eller USD för US Dollar. Bitcoin är en virtuell valuta som identifieras i form av en slags textsträngar på datorer. För att handla med Bitcoin så måste man således installera ett program som håller reda på den virtuella plånboken. Den virtuella plånboken lösenordsskyddas och krypteras vanligtvis vilket gör att endast den med lösenordet har tillgång till dem krypterade Bitcoinsen. Skulle man av någon anledning förlora tillgången till sin virtuella Bitcoin-plånbok så går också Bitcoinsen förlorade. Någon jämförde detta med att bränna sedlar; det går alltså inte att få tillbaka dem.

Med bakgrund till det ovanstående rekommenderas att man regelbundet tar backup på sin virtuella Bitcoin-plånbok och lagrar den på t.ex. en USB-sticka så man har en säkerhetskopia om någon skulle hända med datorn där den annars ligger lagrad.

Hur skickar man Bitcoins till varandra?

Genom att generera mottagar-textsträngar så kan man dela den strängen med sändaren, och på så sätt få pengar från den som skickar.
Här är ett exempel på en Bitcoin adress-textsträng: 1LAgswSrx85KZ3FRCoaFQRPyERfXRHyB7C

Hur volatil är Bitcoin-valutan?

Bitcoin handlas internationellt just nu på en kurs på ca 760 USD per Bitcoin (BTC). Dock är Bitcoin en väldigt volatil valuta, som under dygnet idag har haft ett lägsta handelsvärde på ca 600 USD nu alltså ligger 140 USD över det. För endast 3 dagar sedan (19/11) så var Bitcoin, värdet uppe på närmare 840 USD och har sedan dess också varit ned och vänt på närmare 450 USD.

Är Bitcoin här för att stanna eller bara en bubbla?

Bitcoin har funnits i flera år redan, och är definitivt här för att stanna. I vilken skepnad är dock ovisst. Det hänger till stor del på hur olika länder förhåller sig till en helt oreglerad valuta som Bitcoin. På senare tid har det dock funnits positiva utspel i USA, vilket fått folk att tro den kommer bli accepterad snarare än förbjuden.

Man ska inte glömma att Bitcoin, i början av år 2013 bara var värd ca 40 dollar. Så värdet har mångdubblats sedan dess och risken finns givetvis att oavsett hur accepterad den blir som valuta, så kanske värdet sjunker drastiskt.

Hur handlar jag Bitcoin?

För att enklast handla med Bitcoin måste man registera sig på någon av de flertalet olika Bitcoin-handelsplatserna. Den som fått mest uppmärksamhet internationellt är mtgox, men det finns även en mindre Bitcoin-handelssajt i Sverige som heter BTCX.

Innan du kan börja handla på en Bitcoin-handelsplats så måste företaget bakom veta vem du är, via en s.k. KYC (know-your-client) process. Där man bland annat får scanna sitt (giltiga) ID-kort och även en s.k. utility bill (dvs, en faktura där ditt namn och adress framgår) som inte får vara äldre än 3 månader. På detta sätt påvisar du din bostadsadress och din identitet.

Kan man ‘mina’ Bitcoins själv?

En del har hört att man kan ‘mina’ (“gräva” eller “utvinna”) Bitcoins själv.
- Det är möjligt att installera datorprogram på sin dator för att göra beräkningar och på så sätt “hitta” nya Bitcoins. Enligt en speciellt framtagen algoritm så introduceras alltså nya Bitcoins till valutan genom att privatpersoner och företag med kraftfulla datorer gör matematiska beräkningar och på så sätt “träffar rätt” och därmed hittar Bitcoins. Till det hela hör också att det blir allt svårare att hitta Bitcoins, ju fler som redan hittats. Det hela valideras av det sammankopplade p2p-nätverket som Bitcoin bygger på. Bitcoins är dock mycket svåra att hitta, och hittas för närvarande i block om 25 bitcoins.

Pga att det krävs sådana väldigt kraftfulla datorer för att överhuvudtaget ha en chans att hitta nya Bitcoins så har grupper formats som letar nya Bitcoins tillsammans. Vem som helst kan gå med, och baserat på hur mycket datorkraft/”sökningar” man själv bidragit med om någon annan i gruppen hittar en Bitcoin, så fördelas Bitcoin-värdet av det som hittas bland dem som deltagit.

Hur snabb dator behöver jag för att mina Bitcoins?

I dagsläget har svårighetsgraden för att hitta nya Bitcoins blivit så hög, så man måste ha specialbyggda s.k. ASICs (Application Specific Integrated Circuit) för att ha någon chans att hitta nya Bitcoins.
- Snabbheten hos en dator som används för att hitta Bitcoins, mäts i H/s (eller MH/s och TH/s). Generellt sett så måste man ha en väldigt kraftfull dator.

Använd det här Bitcoin mining beräknings-verktyget för att räkna ut hur kraftig dator du måste ha för att överhuvudtaget ha en chans att tjäna pengar på att mina Bitcoins. Där kan du även lägga in kostnaden på dator och ström för att få fram om det lönar sig att investera i en ASIC eller inte.

Vad är en ASIC

ASIC står alltså för Application Specific Integrated Circuit. Vilket innebär att det i det här sammanhanget är datorer som specifikt är byggda på hårdvara som är optimerad för att öka beräkningskraften av nya Bitcoins så mycket som möjligt.

ASIC-datorerna är speciellt byggda enbart för den här användningen och kan alltså inte göra mycket annat. Ett av de främsta företagen som säljer ASICs är det svenska Stockholms-baserade företaget KNCMiner.

Alternativ 2 – Köpa beräkningskraft online för BTC-mining

Om man nu inte har kunskapen eller vill komma igång snabbt med mining av Bitcoins för framtida spekulation (ett ännu högre Bitcoin-värde) så kan man köpa beräkningskraften online. Då behöver man inte oroa sig varken för att få tag i ASIC-hårdvara, elkostnad eller värmeutveckling. Man kan enkelt köpa beräkningskraft (GHS – Giga Hash/s) från säljare på CEX-marknaden, som har “överkapacitet” eller säljer i spekulation (de som vill ha pengar kortsiktigt).

Framtiden visar…

Som det är nu är det mest spekulationer var Bitcoin kommer att ta vägen. Oavsett vad, se till att inte investera/köpa Bitcoins för pengar du inte har råd att förlora. Marknaden är spännande men mycket instabil. Lycka till och hoppas att du lärt dig något från den här korta introduktionen.

“Visa din uppskattnings-kutym” kring Bitcoins

Har den här guiden hjälpt dig något så får du gärna skicka en liten gåva till vår Bitcoin-adress: 1LAgswSrx85KZ3FRCoaFQRPyERfXRHyB7C
Tack på förhand!

Vidare läsning…

›› Missa inte att läsa vår post om hur man kan köpa Bitcoins online, utan papperskrångel.

Missa inte heller intervjun med Max Keiser hos nyhetskanalen RT nedan, med mycket intressanta analyser kring framtiden.

Bitcoin quote: “There are 3 eras of currency: Commodity based, politically based, and now, math based.”
Chris Dixon, Technology Investor

Läs också:
››Enkel guide för att handla Bitcoins idag

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!

Finanstips