Finanstips

Bonusfesterna är tillbaka i London

Trodde du att det var slut på bonusfester bland investment bankers? Nej nej. Nu är det glada miner bland framgångsrika investment bankers i London. Goldman Sachs rapporterade att den genomsnittliga bonusnivån bland personalen i år blev $700 000 – avsevärt högre än de flesta hade väntat sig. Kritiken mot bonusar låter inte heller vänta på sig.

Goda resultat: Positivt för hus- och bilförsäljning

Många exklusiva bilmärken och fastighetsmäklare är nu positiva till de goda resultaten för Goldman Sachs, som sägs tjäna drygt 240 miljoner svenska kronor om dagen. Inte så illa trots allt. Investment banken JP Morgan redovisade dagen innan en liknande vinst, men delar dock ut lite mindre av förtjänsten till de anställda.

Var är den finansiella krisen?

Inte många hade väntat sig en sådan återhämtning bland bankerna. Men när det väl började att vända så gick det snabbt och vinster i miljardklassen är nu ett faktum för många banker och investment-firmor.

Kritik mot bonus i finansvärlden

Det var inte länge sedan kritiken var stark mot dessa enorma bonusar som kantar mäklarbranschen i London. När G20 länderna träffades i Pittsburgh förra månaden ville lustigkurren Frankrike sätta ett tak på bonusarna i finansvärlden. Men det gick inte de övriga länder med på, som tur var. Men det kom dock upp vettiga riktlinjer för att minimera kortsiktigt risktagande. Samtidigt försöker man försäkra sig om att större delen av en bonusutbetalning sker under flera år. Kritik mot bonusar kom från Barack Obama och den amerikanska kongressen som försöker vinna billiga poäng. De blev flitigt påhejade av anhängare från Interfaith Center on Corporate Responsibility (ICCR), en aktivistgrupp för socialt ansvar, samt en sammanslagning av institutionella investerare som protesterade utanför kongressen.

Men de som är mer insatt i branschen tror inte att mycket kommer ändras.

Det kommer bli precis som förr, sa en tidigare anställd banker på Lehman Brothers“.

Varför kan inte mäklarfirmorna sänka bonusen?

Men som så ofta förr så brukar investment bankerna skylla på att ledande medarbetare kommer fly till bättre betalande konkurrenter om de sänker bonusarna. Vilket säkert stämmer i många fall.

David Viniar, CFO på Goldman Sachs instämmer. Han menar att det inte är möjligt att sänka bonusarna, trots att finanskrisen varit ett rejält bakslag under 2008-09.

Vi är medvetna om vad som händer runt om i världen, men måste glömma det och behandla våra anställda rättvist. Det enklaste sättet att förstöra detta företag är att inte betala våra anställda. Hur kan någon ens tänka tanken att förstöra ett företag som har byggt upp miljarder dollar i skatteintäkter år efter år är en bra idé? “

Nej, det kan man ju faktiskt undra..

Den stora ändringen som kommer att ske är att anställa som tar väldigt höga risker kan komma att bli återbetalningsskyldiga. Detta är något som redan införts av Credit Suisse innan finanskrisen, men nu tycks flera ledande banker hänga på, t. ex Morgan Stanley, UBS och CitiBank.

Speak Your Mind

Tell us what you're thinking...
and oh, if you want a pic to show with your comment, go get a gravatar!

Finanstips