Finanstips

Domäner

Att skaffa en domän är en förutsättning för att kunna synas på webben.

Väljer du en bra domän så ökar förutsättningarna för att få mycket trafik och synas bra i sökmotorer.

Läs vår 3-stegs guide inför köp av domän för att lära dig mer:

1. Välja företagsnamn eller generisk ord i domänen

Först och främst måste du välja vilket företagsnamn eller generiskt ord som du väljer. Ska du satsa på Sverige huvudsakligen är en .SE domän det du bör välja. Om du inte väljer .SE utan t. ex .nu eller .com för Sverige, så finns risken att någon konkurrent lägger upp lite info på .SE domänen och du kommer få ha svårt att synas före detta namn i sökmotorer, folk förväxlar lätt ditt namn med .SE etc.

Ska du däremot satsa på den internationella marknaden så är en .COM domän oslagbart.

När du valt ut några tänkbara alternativ för en domän så kan du söka om den är ledig på Internet Stiftelsen eller Loopia om du vill söka efter flera olika domänändelser (t. ex .com, net eller .online).

2. Registrera eller köpa upp domänen?

I praktiken finns 3 olika sätt att skaffa en ny domän. Vi förklarar alla dessa nedan.

1) Köpa en ny domän från t. ex Binero.se eller Loopia
Detta är ett enkelt alternativ som går väldigt snabbt. Nackdelen är att din domän startar från noll – den har inget värde och är förmodligen rätt dålig. Nästan alla bra domäner har varit registrerade en längre period, framför allt med undantag för nya ord och uttryck som tillkommit i språket.

Pris: 99 kr
Möjlighet att synas i sökmotorer? Krävs att du jobbar mer i början, men detta  tar ut sig mer eller mindre med tiden (1-2 år).

2) Köp av begagnad domän från domänägare

Om du vill kolla på uppköp av begagnade domäner så är Sedo (stora internationellt) eller svenska MissDomain.se två utmärkta alternativ.

Många domäner köps via domänauktioner. Internationellt är Sedo den givna aktören, medan Miss Domain är störst i Sverige. Här finns ett brett utbud och du kan ofta söka efter domäner i olika kategorier eller som börjar, slutar eller innehåller några specifika bokstäver.

Pris: Varierar.
Möjlighet att synas i sökmotorer? Beror på, men har domänen varit aktiv så kan det ge en väsentlig fördel de första 2 åren.

3) Kontakta ägaren av domänen och ge ett erbjudande

Att hitta ägaren till en viss domän är inte svårt. Du kan maila eller ringa till Internet Stiftelsen, så brukar de vidarebefodra ditt mail till ägaren. Eller så kan du maila registratorn om du vet denna, t. ex Loopia eller Binero. Fördelen här är förmodligen att du får precis vad du vill ha.

Pris: Varierar kraftigt.
Möjlighet att synas i sökmotorer? Kan ökas kraftigt om domänen är lite äldre och har flera inlänkar till sig, men denna faktor minskar kraftigt över tid.

För fler tips om domäner, kolla in följande resurser:

Hur valde Du själv domännamn när du startade en ny webbplats?

Finanstips